K20-drijberEen bijzonder dorp is Drijber zeker. Het ligt min of meer in de schaduw van het grotere Wijster. Ook lijkt het zich een beetje te verstoppen aan de voet van de VAM-berg. Bijzonder is ook de structuur van het dorp Drijber. In de twintigste eeuw tekende zich een duidelijke scheiding af tussen het oude dorp en ‘Nieuw Drijber’. Het laatste ontwikkelde zich op de voormalige heidevelden ten zuiden van het dorp rond beide nieuwe kerkjes.
Hoewel u tijdens deze Knapzakroute over de hoogste delen van Drenthe komt, is er overal water te zien onderweg. U loopt langs stille kanalen als het Linthorst Homankanaal en het VAM-kanaal. U ziet de spiegelende watervlaktes van het Reigerveen op Landgoed Vossenberg en u daalt af naar het waterloopje aan de voet van de VAM-berg.
En dan is er – niet te vergeten – het Oude Diep. De kronkelende beek die weer helemaal terug is van weggeweest. U kunt het niet letterlijk genoeg nemen. Deze Knapzakroute laat u kennismaken met een gebied dat vele verrassingen voor u in petto heeft.


Routegegevens

  • Lengte route: 14,5 km
  • Startpunt: Dorpshuis 't Kaampie, Nijenkamp 1, 9419 TM Drijber
  • Honden: Toegestaan, mits aangelijnd
  • Openbaar vervoer: Buslijn Beilen-Hoogeveen, uitstappen halte Centrum in Drijber


Routenieuws

Nieuwe paden over de VAM-berg
Enkele jaren lang is de VAM-berg – het ‘hoogtepunt’ van de Knapzakroute Drijber – voor het publiek gesloten geweest vanwege het aanbrengen van een nieuwe deklaag.
Inmiddels is het terrein opnieuw ingericht en zijn enkele paden gewijzigd. We hebben deze nieuwe paden zo goed mogelijk op onderstaande kaart weergegeven. Ook is de tekst aangepast voor de nummers 16 tot en met 18.

16   Op de kruising gaat u rechtsaf de VAM-berg op. Bovenop komt u bij informatiecentrum De Blinkerd.
17   Als u De Blinkerd verlaat, gaat u ongeveer 100 meter dezelfde weg terug en vervolgens moet u rechtsaf via een klaphek over een schelpenpad. Dan passeert u de afrastering en volgt u het schelpenpad bovenlangs (pad naar beneden negeren). Uiteindelijk komt u op een asfaltpad uit waar u rechtsaf gaat.
18   U verlaat het terrein van de VAM-berg via een klaphek. U moet even rechtdoor en dan gaat u op de verharde weg rechtsaf.K20-drijber_vamberg

Verduidelijking punt 21
De laatste cursieve alinea wijzigen in:
Wie niet in Drijber is gestart, gaat bij dorpshuis ’t Kaampie rechtdoor richting Mantinge, Het Binnenveld.