K20-drijberEen bijzonder dorp is Drijber zeker. Het ligt min of meer in de schaduw van het grotere Wijster. Ook lijkt het zich een beetje te verstoppen aan de voet van de VAM-berg. Bijzonder is ook de structuur van het dorp Drijber. In de twintigste eeuw tekende zich een duidelijke scheiding af tussen het oude dorp en ‘Nieuw Drijber’. Het laatste ontwikkelde zich op de voormalige heidevelden ten zuiden van het dorp rond beide nieuwe kerkjes.
Hoewel u tijdens deze Knapzakroute over de hoogste delen van Drenthe komt, is er overal water te zien onderweg. U loopt langs stille kanalen als het Linthorst Homankanaal en het VAM-kanaal. U ziet de spiegelende watervlaktes van het Reigerveen op Landgoed Vossenberg en u daalt af naar het waterloopje aan de voet van de VAM-berg.
En dan is er – niet te vergeten – het Oude Diep. De kronkelende beek die weer helemaal terug is van weggeweest. U kunt het niet letterlijk genoeg nemen. Deze Knapzakroute laat u kennismaken met een gebied dat vele verrassingen voor u in petto heeft.


Routegegevens

  • Lengte route: 14,5 km
  • Startpunt: Dorpshuis 't Kaampie, Nijenkamp 1, 9419 TM Drijber
  • Honden: Toegestaan, mits aangelijnd
  • Openbaar vervoer: Buslijn Beilen-Hoogeveen, uitstappen halte Centrum in Drijber


Routenieuws

 

Tijdelijke afsluiting VAM-berg
Vanaf april 2018 tot in de zomer is de toegang tot de VAM-berg afgesloten voor bezoekers, omdat er een fietstracé wordt aangelegd. De aannemer gaat er met groot materieel aan de slag en de provincie Drenthe en eigenaar Attero hebben voor de veiligheid van bezoekers en medewerkers besloten de toegangen tot de VAM-berg (en de Blinkerd) tijdelijk af te sluiten voor bezoekers.
Voor de Knapzakroute betekent de afsluiting dat we tijdelijk gebruikmaken van het pad dat langs de berg loopt. Dit betekent dat de routetekst van 15 tot en met 18 vervalt en vervangen wordt door:

  • 15   Dit pad blijft u volgen, zowel bij de ronde betonnen stapstenen als op de kruising waar je anders naar boven kunt gaan. Later wordt het een schelpenpad.
  • 16   vervalt in zijn geheel.
  • 17   vervalt in het geheel.
  • 18   Bij de volgende ingang naar de VAM-berg (bij houten hek met klaphek) gaat u linksaf en op de verharde weg rechtsaf.

 

Verduidelijking punt 21
De laatste cursieve alinea wijzigen in:
Wie niet in Drijber is gestart, gaat bij dorpshuis ’t Kaampie rechtdoor richting Mantinge, Het Binnenveld.