K37-veenhuizen-omslagHet is moeilijk een dorp te vinden dat beter z’n best doet om op de voorbijgangers in te praten dan Veenhuizen. Alle huizen en gebouwen lijken vast van plan om je als wandelaar iets mee te geven voor onderweg. Het huis van de schoolmeester attendeert op ‘Leering door Voorbeeld’. ‘Helpt Elkander’ roept een ander je toe. ‘Werken is Zegen’, ‘Eén van Zin’. Veenhuizen is volgeschreven met goede bedoelingen.
‘Verboden Toegang Artikel 461 Wetboek van Strafrecht’ garandeerde meer dan een eeuw lang dat het dorp Veenhuizen zichzelf kon blijven. Nu vrijwel al die bordjes verdwenen zijn, is Veenhuizen een dorp waar iedereen van harte welkom is om met eigen ogen te zien hoe die ‘verboden’ negentiende-eeuwse wereld er destijds uitzag…
Tijdens deze Knapzakroute leert u niet alleen Veenhuizen, maar ook de omgeving van het dorp kennen. Het voormalige Kolonieveld langs het Fochteloërveen bijvoorbeeld en de bossen ten zuiden van de Kolonievaart die pas sinds kort voor het publiek zijn opgesteld. Er zijn weinig gebieden in Nederland waar de mens zo nadrukkelijk en consequent zijn stempel op gedrukt heeft als het ‘kolonielandschap’ van Veenhuizen.


Routegegevens

  • Lengte route: 19km
  • Startpunt: Grote parkeerplaats Gevangenismuseum, Oude Gracht 1, 9341 AA Veenhuizen
  • Honden: Toegestaan, mits aangelijnd
  • Openbaar vervoer: Buslijn Assen–Leeuwarden, uitstappen halte Kerkweg.

Digitale versie:


Routenieuws

Vreemde nummers op de kaart
Op het routekaartje staat twee keer de nummers 15 en 16. De nummers aan de rechterkant langs de Norgerweg horen hier niet te staan.

Pad bij voetbalvelden afgesloten bij punt 2
Omdat het pad langs het voetbalveld met een hek afgesloten is, hebben we de route bij punt 2 moeten aanpassen.
Ga bij punt 2 niet linksaf maar loop rechtdoor naar de doorgaande weg langs de vaart. Daar slaat u linksaf. Neem vervolgens het eerste weggetje linksaf. Het weggetje brengt u naar de voormalige molen, brouwerij Maallust en de kaasmakerij. Tegenover Maallust kunt u rechtsaf het paadje van punt 3 langs de voormalige graandrogerij nemen.

Bord Verboden toegang bij punt 9
Er staat hier een bord Verboden Toegang. Als wandelaar mag u dit bord negeren.

Wijzigingen bij punt 10

  • De genoemde slagboom is niet meer aanwezig. Dit is de eerste mogelijkheid om linksaf te slaan.
  • In de derde aanwijzing van punt 10 gaat het om een viersprong.

Hek kerkhof bij punt 11
Het hek rond het kerkhof is niet meer aanwezig, nog wel de overblijfselen ervan.
Een goed alternatief is om bij het hek rechtdoor te gaan en dan het eerste pad rechts te nemen. Na het toegangshek gaat u linksaf de laan in. Vlak voor het hek staat een informatiebord waarop de grafindeling uitgelegd wordt.