K38-balloo-omslagSinds de route Balloo in 1986 voor het eerst verscheen, is het tot nu toe waarschijnlijk de meest succesvolle Knapzakroute geweest. Daar blijft het vast niet bij. Deze nieuwe versie van de Knapzakroute zal veel nieuwe wandelaars voor Balloo en omgeving winnen.
U begint op het weidse Ballooërveld. Tegenwoordig is het veld het onbetwiste domein van de herder en zijn schapen. Het Ballooërveld garandeert rust en stilte. Tweeduizend jaar geleden echter moet het er een drukte van belang geweest zijn. Toen lagen er tientallen akkertjes en was er een belangrijke begraafplaats. Nog niet zo lang geleden liep een van de belangrijkste doorgaande routes van Drenthe dwars over het veld.
Deze route laat u kennismaken met het Nationaal beek en esdorpenlandschap Drentsche Aa dat Balloo en het Ballooërveld aan drie kanten omsluit. U komt langs de twee hunebedden van Rolde en zijn middeleeuwse dorpskerk. Langs een oude spoorbaan en over het fraaie Kampsheide keert u via de es naar Balloo terug.


Routegegevens

 • Lengte route: 17,5 km; in tweeën te splitsen: Ballooërveld 1-12 (12 km) en Balloo/Rolde 16-19, 1, 12-16 (7,5 km)
 • Startpunt: Schaapskooi Ballooërveld, Crabbeweg 2, 9458 TE Balloo
  Parkeerplaats bij Jacobuskerk Rolde
 • Honden: Niet toegestaan op Kampsheide vanwege de schapen (alternatieve route mogelijk)
 • Openbaar vervoer: Buslijn Assen-Emmen, Assen-Stadskanaal of Assen-Winschoten, uitstappen halte Kerkbrink.

[wpgmappity id=”48″]Routenieuws

Aanpassing route bij punt 7 in verband met aanleg vlonderpad
Dankzij de aanleg van een nieuwe parkeerplaats met een fraai vlonderpand aan de noordkant het Ballooërveld konden we een betere oversteek maken.

 • De laatste zin punt 6 routebeschrijving vervalt en wordt:
  Ongeveer 100 meter hiervóór gaat u rechtsaf over zandpad. Steek bij de wegversmalling de weg over naar de parkeerplaats. Op de parkeerplaats gaat u rechtsaf over het vlonderpad. Blijf dit pad volgen. Aan het eind gaat u linksaf.
 • De eerste vier regels van punt 7 komen te vervallen.
  Door het kappen van bomen is het paadje naar rechts moeilijk te vinden. Let hier goed op het paaltje met paarse kop en een bordje met twee pijlen. Als u hier rechts gaat, ziet u even later het smalle paadje!

Veel bomen gekapt op het Ballooërveld
Er zijn veel bomen gekapt op het Ballooërveld om de weidsheid van de hei te herstellen. Dit betekent dat veel bosjes die op de kaart aangegeven staan, inmiddels verdwenen zijn.

 

K38 bomen kappen
Bomen kappen in januari 2014 (foto Bertus Boivin)

 

Plaatsnaambord Rolde verdwenen bij punt 14
Het plaatsnaambord “Rolde” is niet meer aanwezig. Lees hier:
In de bocht gaat u rechtdoor een halfverharde weg op.

Informatiebord verdwenen bij punt 17
Het genoemde informatiebord is hier verdwenen. Er staat nu een grote vierkante zwarte paal met een bordje Rolder Es route.

Boerderij Kamps weer herbouwd
In de nacht van 11 op 12 maart 2012 is de monumentale boerderij Kamps ten zuiden van Kampsheide volledig afgebrand. Onderzoek wees uit dat er brandstichting in het spel was. Eigenaar Het Drentse heeft de boerderij inmiddels zo goed mogelijk in oude luister hersteld.

 

 

 

K38-kamps
(foto RTV Drenthe)