Bargerveen aangewezen als aardkundig monument

geplaatst in: Nieuws | 0

bargerveen-roelof-huisman

Op 27 oktober werd het Bargerveen het zevende aardkundig monument in Drenthe. Samen met gedeputeerde Tjisse Stelpstra en wethouder René van der Weide van de gemeente Emmen onthulden kinderen van basisscholen uit de buurt het informatiebord. Het bord vind je onderweg langs de Knapzakroute Barger-Oosterveen (K54) bij de kijkheuvel tussen de punten 9 en 10.

Het Bargerveen kreeg de status aardkundig monument omdat het het laatste overgebleven stuk is van het vroegere Bourtangermoeras, dat ooit een oppervlakte had van zo’n 2300 vierkante kilometer. Behalve de Knapzakroute Barger-Oosterveen brengen ook de Knapzakroutes Weiteveen – Nieuw-Schoonebeek (K58) en Twist – Nieuw-Schoonebeek (K59) u door het Bargerveen.

Tegelijk met de onthulling van het bord werd het startschot gegeven voor een grootschalige herinrichting van het Bargerveen de komende jaren. Drie zogeheten waterbuffers bij Weiteveen, Zwartemeer en Nieuw-Schoonebeek moeten voorkomen dat het natuurgebied verder uitdroogt. Het gaat om drie gebieden van in totaal zo’n 300 hectare.

De komende jaren wordt er zo’n 40 tot 60 miljoen euro in het Bargerveen geïnvesteerd. Hier zijn ook allerlei maatregelen bij inbegrepen die ervoor moeten dat de dorpen rond het natuurgebied en de landbouw geen last krijgen van wateroverlast. Zo is men in Weiteveen aan de oostkant van het dorp begonnen met de aanleg van een nieuwe afwateringsleiding.

De werkzaamheden zullen de komende tijd mogelijk al dan niet tijdelijk gevolgen hebben voor de drie Knapzakroutes door het gebied. We houden je op de hoogte!

(foto: Roelof Huisman)