Drie wandeltips voor de komende weken:

geplaatst in: Nieuws | 0

 

Lekker wandelen in de luwte…

Knapzakroute Weerdinge-Valthe (K61)

Meer dan de helft van deze Knapzakroute route loop je beschut door het Valtherbos en dat is erg lekker als het hard waait. Halverwege kun je je in Valthe even opwarmen waarna je een stukje over een voormalige spoorlijn loopt om langs smalle paadjes door het voormalige veengebied in Weerdinge terug te keren.
Let op Eerst de wijzigingen in de route Weerdinge op deze site goed bekijken! (Dat geldt overigens niet alleen voor deze route, controleer altijd even voor je vertrekt!)

Knapzakroute Gasselternijveen-Gasselte (K52)

Een prachtige route die je onder andere over het Drouwenerzand en door de bossen van het waterwingebied bij Gasselte brengt. Alleen het eerste stuk loop je de kans even tegen de wind in te moeten lopen, maar daarna is vrijwel de hele route lekker beschut.
Op de terugweg naar Gasselternijveen loop je een stuk over de voormalige spoorlijn Assen-Stadskanaal. Vlak voor het dorp wordt door Het Drentse Landschap veel werk verzet om de Hunze weer in oude glorie te herstellen.

Knapzakroute Veenhuizen (K37)

De route brengt je door het bos en uiteraard door het dorp Veenhuizen. Onder andere door het deel dat vroeger het Tweede Gesticht genoemd werd. Een belangrijk deel van het bos ten zuiden van de Kolonievaart is nog maar een paar jaar voor het publiek toegankelijk. Een prachtig stukje natuur, hoewel natuur… Dit bos werd eind negentiende eeuw aangelegd op voormalige akkers van de Maatschappij van Weldadigheid. Deze Knapzakroute brengt je ook langs het indrukwekkende begraafplaats van Veenhuizen, vroeger wel eens cynisch het Vierde Gesticht genoemd….

k37-houtjesplein
houtjesplein Herfst bij het ‘Houtjesplein’ in Veenhuizen (bij punt 15 in de route). Hier waren verpleegden vroeger de hele winter lang bezig hout uit de Veenhuizer bossen te hakken… (foto: Bertus Boivin)