K07-wapserveenU gaat wandelen in een heel bijzonder gebied. Wapserveen vertoont dankzij zijn oorspronkelijke boerderijen nog veel kenmerken van de oude Drentse wegdorpen zoals die vanaf de Middeleeuwen langs de randen van het Drents plateau ontstonden. Vanuit het dorp brengt de route u eerst door het brede beekdal van de Wapserveensche Aa, daarna maakt u kennis met het goed bewaard gebleven Oosteinde van het dorp. De wandeling brengt u door de bossen, langs de vennen en heidevelden van het Wester- en Oosterzand terug naar Wapserveen. Het zal moeite kosten elders in Drenthe op zo korte afstand van elkaar zulke zo totaal van elkaar verschillende landschappen te vinden.

 


Routegegevens

  • Lengte route: 16,5 km; splitsbaar in twee delen: - 1-8 + 13-16 (12 km) - 8-13 (8 km) met de Studentenkampweg als verbindingsweg.
  • Startpunt: Multifunctioneel Centrum De Wiekslag, Oude Dijk 57, 8351 HR Wapserveen, (0521) 32 12 72
  • Honden: Toegestaan mits aangelijnd.
  • Openbaar vervoer: Buslijn Beilen-Steenwijk, uitstappen halte Wiekslag in Wapserveen;

Niet meer verkrijgbaar in boekvorm.
Routenieuws

Wijziging route langs Wapserveensche Aa tussen punten 3 t/m 5
Van enkele wandelaars hebben we vernomen dat het natuurterrein De Petgaten (vanaf punt 3) in natte jaargetijden slecht te belopen is in verband met de hoge waterstand. Na overleg met SBB blijkt ook dat dit gebied tijdens het broedseizoen (15 maart t/m 15 juli) verboden gebied is. We hebben daarom twee omleidingen gemaakt: een route tijdens het broedseizoen en een route buiten het broedseizoen (foto boven).

De routeteksten van de nummers 3, 4, 5 en 6 vervallen.
2    De laatste aanwijzing wijzigen in:
Op driesprong rechtdoor.
Broedseizoen: Na de bocht de weg tot aan het eind volgen. Daar rechtsaf en dan bent u op de Wapserouwenweg, zoals genoemd bij punt 7.
Buiten broedseizoen:
3   Na de bocht volgt u de weg ongeveer 400 meter tot u aan de linkerkant een bord van SBB ziet. ( Ga hier linksaf over een breed pad.
4   Ga de dam over en na klaphek linksaf. Na volgende klaphek rechtdoor en bij einde van het bosje rechtsaf langs de afrastering. Bij ijzeren klaphek rechtsaf, even doorlopen.
5   Neem eerste ‘graspad’ linksaf en dan zoveel mogelijk rechtdoor lopen.
6   Aangekomen bij de Wapserveensche Aa gaat u rechtsaf tot aan de doorgaande weg.
  Bestaande tekst.

Kleine wijzigingen bij punten 9, 10 en 14
9     Het hier genoemde schelpenpad heeft een andere verharding gekregen.
10   Het bij de tweede aanwijzing genoemde verbodsbord is er niet meer, maar wel een afsluitbalk. Het in de laatste zin genoemde bord is er overigens nog wel.
14   Ook heeft het schelpenpad een andere verharding gekregen.
Tweede aanwijzing van punt 14 vervalt en wordt:
Volg het pad tot een fietsknooppuntenbord. Ga hier rechtsaf.