K08-hoogersmildeU gaat wandelen ‘op de Smilde’. Zeg namelijk nooit ‘in Smilde’. In een veenkolonie werden de eerste huizen destijds op het veen gebouwd, vandaar dat ‘op de Smilde’. Bovendien zegt een geboren en getogen Smildeger bij voorkeur geen Hoogersmilde maar ‘Olde Smilde’. Hier begon namelijk de ontwikkeling van de veenkolonie in de eerste helft van de zeventiende eeuw. Vanuit de Olde Smilde maakt u een tocht langs het Blauwe Meer met zijn helder water en witte stranden en over de heide van het Leggelderveld. Het tweede deel van de wandeling brengt u via de Geeuwenbrug over de Drentsche Hoofdvaart door de uitgestrekte bossen en langs de vennen van de Boswachterij Smilde, een van de onbekendste stukken van het Nationaal Park Drents-Friese Wold.


Routegegevens

  • Lengte route: 15 km; splitsbaar in twee delen van elk ongeveer 7,5 kilometer: - van 1-9 wandelen van Hoogersmilde naar Geeuwenbrug, terug met de bus - of de bus van Hoogersmilde naar Geeuwenbrug nemen en dan 10-25 lopen.
  • Startpunt: Drostentraat Hoogersmilde bij de Pieter Hummelenbrug.
  • Honden: Toegestaan mits aangelijnd.
  • Openbaar vervoer: Buslijn Assen-Dieverbrug, uitstappen halte Televisietoren in Hoogersmilde

Niet meer verkrijgbaar in boekvorm.
Routenieuws

Routewijzigingen
Vanwege werkzaamheden en aanpassingen van paden in enkele natuurgebieden van Staatsbosbeheer, zijn sommige paden niet meer toegankelijk. . Zo hebben we de nummers 11 en15 t/m18 opnieuw beschreven.

Verduidelijkingen in de routebeschrijving
We hebben we een aantal verduidelijkingen in de routebeschrijving gemaakt om de wandeling probleemloos te laten verlopen!

11        Bij de tweede aanwijzing staat dat u rechts moet aanhouden. Dat kan niet meer omdat het pad dichtgegroeid is. De tweede en derde aanduiding vervallen. Lees nu: Ongeveer 10 meter na het begin van het bos gaat u rechtsaf.

14      De laatste aanwijzing vervalt. Nieuwe tekst: Verderop splitst het fietspad zich van het bospad af. Blijf hier rechtdoor lopen.

De oude routeteksten bij de nummers 15 t/m 22 vervallen en bij routepunt 23 is een wijziging: Onderaan de tekst staat een kaartje ter verduidelijking. De nieuwe routeteksten staan hieronder:

15   Waar het fietspaadje het bospad kruist, gaat u met het fietspad mee linksaf. U passeert even later het Oldeveen.

16   Op kruispunt met betonnen fietspad rechtsaf. Bij paddenstoel rechtdoor richting Hoogersmilde.

17   Na twee bochten in het fietspad gaat u bij het eerste pad linksaf (bij paaltje met nr. 74).

18   Bij kruising met smal paadje rechtdoor. Op kruispunt van brede bospaden rechtsaf.

19  Op volgende kruising rechtdoor en ga verder met de tweede aanwijzing in het boekje.

20  Bij het heideveld gaat u rechtdoor en na ongeveer 90 meter LA een smal zandpad op, over het heideveld(je). Het pad gaat na een bocht naar rechts het bos weer in.
     •  Op driesprong rechts aanhouden.

21  Einde pad op 3-sprong RA.

22   Op kruising bospaden LA. Dit pad blijven volgen tot aan Bosweg bij Staatsbosbeheer.

23 •  Steek de weg schuin naar rechts over en ga het bospad in.
     •  Vlak vóór het weiland aangekomen neemt u het smalle paadje rechtsaf. Let op: Dit paadje groeit een beetje dicht.