Vanuit het oude esdorp Lhee met zijn prachtige boerderijen en dorpsweitjes wandelt u langs de rand van de Zuid Lheederesch naar de voormalige stuifzanden van het Lheederzand. U komt uit aan de rand van het Dwingelderveld met zijn onvergetelijke vergezichten. In de Staatsbossen ontdekt u bijzondere plekken als Slichteveen, Modderveen en de tussen zandheuvels verscholen veenplas Schurenberg. Via de oude landwegen over de Poort bezoekt u aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld het Lheebroekerzand dat indertijd door Jac. P. Thijsse enthousiast werd beschreven vanwege de enorme jeneverbesstruwelen. De route brengt u daarna naar het piepkleine Lheebroek. Het werd in de middeleeuwen bij de broeklanden aan de Beilerstroom gesticht als satellietdorp van Lhee. Daar vond men het zeshonderd jaar geleden kennelijk een beetje te vol worden…
Routegegevens
- Lengte route: 19 km; In twee delen te splitsen: wandeling Lhee 1-13 + 28-30 (11,5 km) en wandeling Lheebroek 23-27 + 17-23 (7,5 km).
- Startpunt: Lhee Hotel-Restaurant De Börken, Lhee 76, 7991 PJ Lhee. Camping De Meistershof, Lheebroek 33, 7991 PM Lheebroek.
- Honden: Toegestaan mits aangelijnd.
- Openbaar vervoer: Buslijn Beilen-Steenwijk, uitstappen zowel in Lheebroek als in Lhee
Digitale versie:
Routenieuws
Onleesbaarheid stenen perceelnummers
Regelmatig melden wandelaars ons dat sommige perceelnummers op de stenen in het bos vrijwel onleesbaar geworden zijn. We adviseren om vooral op de andere routeaanduidingen te letten en de perceelnummer waar mogelijk als extra aanwijzing onderweg te beschouwen.
Aanvankelijk leek Staatsbosbeheer niet van plan om de nummers op de stenen te herstellen. Inmiddels echter zijn ze ‘om’ en realiseren ze zich dat de genummerde stenen bij de geschiedenis van de Staatsbossen horen!
Verduidelijking in punt 1
De huisnummers zijn veranderd. Er moet staan ‘5a t/m 8’.
Aanpassingen 6 t/m 10 in verband met herinrichting Dwingelderveld
Door de herinrichting van het Dwingelderveld is een aantal aanpassingen noodzakelijk en hebben we enkele verduidelijkingen aangebracht.
6 Het schelpenpad is soms niet meer als zodanig te herkennen. Lees hiervoor ‘Fietspad’.
De tweede aanwijzing vervalt en wordt:
Bij de radiotelescoop blijft u rechtdoor lopen.
7 Hier is het schelpenpad vervangen door een betonnen fietspad.
8 Dit punt vervalt in z’n geheel en de nieuwe tekst wordt:
Aan het eind van de jeneverbessen aan uw linkerhand slaat u linksaf .
U betreedt nu het gebied bij het Smitsveen.
Volg het pad om het veentje heen (Nordic Walking route).
Waar de Nordic Walking route bij twee eikenbomen naar links gaat, blijft u rechtdoor lopen.
Op de brede zandweg gaat u rechtsaf
9 Dit punt vervalt in zijn geheel en de nieuwe tekst wordt:
Na 150 meter gaat u linksaf over het betonnen voetpad.
Volg het pad over de parkeerplaats in de richting van de uitrit voor auto’s.
Ga hier rechtsaf, dan over een rooster en volg het brede pad.
10 Door verwijdering van een afrastering is het niet meer de ‘volgende’ viersprong maar de ‘tweede’ geworden.
Omleiding in 11 en 12 in verband met afrastering
N.B. Deze omleiding is reeds verwerkt in de tweede druk die eind 2013 verscheen!Door Staatsbosbeheer is op de route Lhee-Lheebroek een afrastering geplaatst waar we helaas niet overheen kunnen stappen. De route is vanaf punt 11 als volgt gewijzigd:
11 Aan het eind van het pad verlaat u via een klaphek het natuurterrein en gaat u linksaf.
Direct na het volgende klaphek gaat u rechtsaf een smal pad in. U houdt rechts aan en volgt dit kronkelende pad tot u bij een parkeerplaats uitkomt.
Hier gaat u rechtsaf, steekt de doorgaande weg over en neemt het bospad aan de andere kant van de weg. U neemt vervolgens het eerste (kronkel)pad rechtsaf.
12 Aan het eind van dit paadje gaat u bij de brede zandweg linksaf. (Voor een bezoek aan het monument gaat u hier ongeveer 100 meter naar rechts).
Ga nu verder met punt 13.
Verduidelijking in punt 29
Op het punt waar u linksaf gaat, staat een paaltje met een geel schildje.