K19-midlarenLange tijd leek het erop dat Midlaren in de loop van de tijd datgene gedaan heeft wat de naam van het dorp belooft: het midden houden tussen het Drentse Zuidlaren en het Groningse Noordlaren. Tot archeologische vondsten duidelijk maakten dat Midlaren waarschijnlijk maar liefst zo’n 2500 jaar oud is. Daarmee zette het dorp de grotere broers ten noorden en zuiden behoorlijk in de schaduw!
Langs de brede rietkragen van het Zuidlaardermeer en door het glooiende landschap van de noordelijke Hondsrug brengt deze Knapzakroute u een eindje op Gronings grondgebied. U bezoekt het middeleeuwse kerkdorp Noordlaren met zijn schilderachtig haventje, de mooie oude dorpskerk en de molen aan de rand van de es.
Over de uitgestrekte esgronden rond Midlaren en Noordlaren wandelt u naar de beslotenheid van de Kerkduinen, het Noordlaarderbos en het natuurgebied De Vijftig Bunder. Voorbij het Noordlaarderbos bereikt u de groenlanden langs de Drentsche Aa. Tussen Zuidlaardermeer en Drentsche Aa is de ‘landengte’ bij Midlaren niet meer dan zo’n drie kilometer breed. De Hondsrug is hier op z’n smalst. Uiteindelijk komt hij in Groningen in de Herestraat uit…


Routegegevens

  • Lengte route: 13 km; In twee delen te splitsen: een zuidlus 1 7 plus 22 23 (4,5 km) en een noordlus 7-22 (9 km).
  • Startpunt: De Gasterie, Groningerstraat 31, 9475 PA Midlaren
  • Honden: Toegestaan, mits aangelijnd
  • Openbaar vervoer: Buslijn Assen-Groningen of Emmen-Groningen, uitstappen halte Midlaren (wachthuisje)

Niet meer verkrijgbaar in boekvorm.
Routenieuws

(bijgewerkt: december 2020)

Horecabedrijf afgebrand
In het routeboekje staat bij punt 2 een horecabedrijf vermeld. Het is inmiddels afgebrand en verdwenen. De aanduiding ter plaatse spreekt echter voor zich.
De jachthaven waar bij hetzelfde punt sprake van is, is niet meer in gebruik. Ook deze aanduiding spreekt echter verder voor zich.

Nieuw pad tussen nummer 2 en 3
Het paadje naar de Plankensloot bij punt 2 is een klein stukje naar het zuiden verlegd. Met financiële steun van de gemeente Tynaarlo en de provincie Drenthe heeft de Vereniging Dorpsbelangen Midlaren een strookje grond kunnen aankopen om het nieuwe paadje te kunnen aanleggen.

Nummers 13 en 14 op routekaartje
De nummers 13 en 14 staan verkeerd vermeld op het routekaartje:
o   Nummer 13 moet op de plaats van het huidige nummer 14 staan.
o   Nummer 14 verschuift naar de volgende bocht.

Toegang tot De Vijftig Bunder bij punt 15 en 16
Door boswerkzaamheden in De Vijftig Bunder klopt het kaartbeeld niet meer.
De aanwijzingen van punt 15 en 16 vervallen en worden:

15    Na ongeveer 100 meter verlaat u de Tolhuisweg door linksaf te slaan, het paadje langs de bosrand. U bent nu in het Natuurgebied De Vijftig Bunder.
o   Na ongeveer 50 meter gaat u door klaphek en houdt dan links aan. Waar de afrastering naar links buigt gaat u rechtsaf.
16    Direct hierna LA. Na ca 150 m gaat u door voormalige tankgracht en direct hierna LA.
o   Dit pad volgt u tot het eind volgen en steekt dan het fietspad over.

Verduidelijking bij punt 20
Als u het hunebed wilt bezoeken, dan hier even linksaf het fietspad volgen en uiteraard weer terug.