K21-tynaarlo-zeegseTijdens deze Knapzakroute maakt u kennis met een minder bekend gedeelte van het beekdallandschap van de Drentsche Aa. U ziet het kleine Zeegserloopje en u komt langs de uitgestrekte groenlanden in de benedenloop van de Drentsche Aa. De beek is hier inmiddels uitgegroeid tot een flinke stroom die met ruime bochten het landschap doorkruist. Een interessante pleisterplaats onderweg is het kleine Zeegse met de zandverstuivingen die het dorp in het begin van de vorige eeuw snel populair maakten als toeristische bestemming.


Routegegevens

 • Lengte route: 14 km; In tweeën te splitsen in een Tynaarlo-lus van 9 km (1-6, van 6 naar 13, 13-22) en een Zeegse-lus van 6,5 km (6-13 en van 13 terug naar 6)
 • Startpunt: Café Centraal, Dorpsstraat 8, 9482 PC Tynaarlo, of Zeegse de 'brink' op de hoek van Hoofdweg en Schipborgerweg middenin het dorp (punt 8 in de route)
 • Honden: Toegestaan, mits aangelijnd
 • Openbaar vervoer: Buslijn Groningen-Assen, uitstappen halte Gemeentehuis Vries, daarna lijntaxi Vries-Harkstede, uitstappen halte Schoolstraat in Tynaarlo

Digitale versie:


Routenieuws

 

Verduidelijking tekst bij punt 6
De in de laatste aanwijzing genoemde asfaltweg wordt verderop een fietspad.

Verduidelijking route door Zeegserduinen
In het algemeen over de route door de Zeegserduinen: dit mooie stuk tussen de punten 9 en 11 bleek zeer lastig te beschrijven. Een algemene tip: Kijk onderweg vooral goed op de kaart!

Een concrete verduidelijking bij punt 10 is de volgende: in het routeboekje staat bij het vierde item dat u meteen na de sloot links moet aanhouden. Bij sommige mensen blijkt het hier mis te gaan.Ter verduidelijking de volgende nieuwe tekst van dit item:
Na een ‘vervallen’ sloot gaat u direct links omhoog. Boven houdt u rechts aan. Loop over een enigszins geaccidenteerd pad dat langs het Siepelveen voert. (Zie pijl op foto.)

K21-siepelveen_zeegse
(foto Roelof Huisman)

Verdwenen klaphekken en verplaatst bruggetje bij 12 en 13
In verband met verdwenen klaphekken en een bruggetje dat verplaatst is, hebben we in de routebeschrijving de punten 12 en 13 op de volgende manier aangepast:

 • Punt 12 vervalt in het geheel en wordt:
  Vóór het hek bij een grasland moet u links aanhouden.|
  U loopt over een soort dijkje.

  Bij een groot grasland steekt u schuin links over. Dit paadje volgen.
  Steek het bruggetje over en ga vervolgens rechtdoor.
 • Punt 13 vervalt en wordt:
  Op de geasfalteerde weg gaat u rechtsaf. Weg brengt u naar doorgaande weg Vries-Zuidlaren.

Verduidelijking punt 18
Ter verduidelijking hebben we de onderstreepte passage in het eerste item toegevoegd!
Volg de Bondweg tot u na het tweede bosje aan uw linkerhand (nog vóór de boerderij!) een sloot kruist. Vóór de sloot moet u linksaf het schouwpad op.