K25-barger Compascuum OmslagRond Barger-Compascuum en Hebelermeer ligt een landschap om nooit te vergeten: de rechte lijnen van het Nederlandse veenkoloniale landschap en de wat lossere benadering van de veenontginning aan de Duitse kant van de grens.
Dit gebied moest minder dan een eeuw geleden, toen de laatste veenarbeiders klaar waren met hun werk, weer helemaal opnieuw beginnen. Vele eeuwen lang was het gebied ‘woest en ledig’, op een enkele herder en zijn vee na. Hier midden in het veen leefden ze in de zomermaanden een eenzaam bestaan. Later kwamen de boekweitboertjes die hun hutten op het hoogveen bouwden. Onderweg maakt u kennis met de geschiedenis van Barger-Compascuum die verstopt lijkt onder wijken, kanalen en aardappelakkers.
Tijdens deze Knapzakroute zult u zich verbazen hoe Nederland Duitsland wordt. Hier heeft de geschiedenis een kaarsrechte lijn getrokken die de werelden van Barger-Compascuum en Hebelermeer van elkaar scheidde. Twee werelden die weliswaar alles met elkaar te maken hebben, maar die desondanks nooit met een goede weg met elkaar verbonden zijn… Voor de Knapzakroute vonden we de weggetjes die u nodig heeft voor een onvergetelijke kennismaking met dit vroeger zo onbarmhartige landschap.


Routegegevens

  • Lengte route: 15,5 km
  • Startpunt: Veenpark Berkenrode 4 7884 TR Barger-Compascuum
    Gasthof Robben, Hebelermeer 31, 49767 Hebelermeer, Duitsland
  • Honden: Toegestaan, mits aangelijnd
  • Openbaar vervoer: Buslijn Emmen-Klazienaveen, uitstappen halte Veenpark

Niet meer verkrijgbaar in boekvorm.




Routenieuws

Reconstructie dorpscentrum Bargercompascuum

  • Bij punt 2 staat bij de tweede aanwijzing dat u aan het eind van het pad linksaf over het trottoir gaat. Voortaan moet u aan het eind van het pad linksaf het plein op.
  • Bij punt 3 wordt in de tekst gesproken over een dam. Dat is nu het dorpsplein geworden. Lees hier dus voor ‘dam’ het woord ‘dorpsplein’.

Oude schuur bij punt 6 verdwenen
De oude schuur in het veld waar op pag. 13 over geschreven wordt, is inmiddels afgebroken. De huisplaats met waterput en de oude eik houden nu de herinnering levendig.