K26-zeijen-peest OmslagZeijen ziet eruit zoals eigenlijk elk Drents dorp eruit zou moeten zien. Oude boerderijen verspreid rond een grote brink met hoge eiken die keurig in het gelid staan. Aan de brink een ouderwetse bakkerij en een dorpscafé, op de brink een standbeeld voor een beroemde dorpsgenoot, verderop staat de school. We verlaten Zeijen langs de Noorderesch en komen door de Zeijerstrubben, twee elementen in het landschap die net zo onlosmakelijk bij de Drentse boerensamenleving horen als het dorp zelf. Op het Noordsche Veld vonden de archeologen wat er over is van drieduizend jaar prehistorische bewoning. Via het beekdal van de Broekenloop en de kleine Oosteresch komt u het dorp Peest binnen, een volgend pareltje in het Noorddrentse landschap. Op allerlei plaatsen rond het dorp ziet u restanten van activiteiten van de Duitse bezetter die hier een vergeefse poging deed om een groot vliegveld aan te leggen. Op weg terug naar Zeijen komt u langs het Zeijerveld dat een eeuw geleden ontgonnen werd, langs het mysterieuze Bollenveen en het prachtige Zeijerwiekie. Een Knapzakroute om kennis te maken met een landschap om nooit te vergeten…


Routegegevens

  • Lengte route: 17 km; te splitsen in een lus Zeijen (7 km) en een lus Peest (11 km) door van 
5 naar 15 te lopen.
  • Startpunt: Café Hingstman Hoofdstraat 18, 9491 AE Zeijen
    Restaurant Jagershof, Hoofdweg 12, 9334 TB Peest
  • Honden: Toegestaan, mits aangelijnd
  • Openbaar vervoer: Buslijn Assen-Roden, uitstappen halte Oude Norgerweg (Zeijen) of halte Schaapdijk (Peest)

Digitale versie:


Routenieuws

Verduidelijking bij punt 4
Aan het eind van de tweede aanwijzing toevoegen:
Het kronkelende pad door het bos aanhouden.

Route met de hond bij punt 5
Het is verboden om met honden over het begrazingsgebied van het Noordsche Veld te lopen.
U kunt er wél met uw hond langs lopen als u de volgende doorsteek maakt:
Ga rechtdoor in plaats van rechtsaf bij punt 5 tweede zin (hier staat dat u vóór het bosje aan uw rechterhand rechtsaf gaat). U komt uit op een schelpenfietspad waar u linksaf gaat.

Verduidelijking bij punt 9
In de tweede aanwijzing van punt 9 is sprake van een weg die een bocht naar links maakt. Lees voor deze bocht een haakse bocht.

Routewijziging Zeijerwiekie bij punt 18
Het gedempte gedeelte aan het eind van het Zeijerwiekie is inmiddels weer open gegraven. Dit heeft consequenties voor de route. Van punt 18 in de beschrijving blijft alleen de eerste aanwijzing staan. De complete tekst van het nieuwe punt 18 wordt aldus:
18   U komt bij een bruggetje uit. Ga daar overheen en vervolg de route linksaf.
Ga na de bocht het volgende bruggetje over en loop rechtsaf verder.
Even later gaat u bij twee informatieborden linksaf.