K27 Westervelde OmslagDeze Knapzakroute brengt u door het Norgerholt. U loopt onder hoge eiken en hulstbomen met aan weerszijden van het pad een vrijwel ondoordringbare ondergroei. Nergens anders in Nederland mag u het woord ‘oerwoud’ zo letterlijk nemen als hier. Over de es brengt de route u via een zandweg naar Norg waarlangs zevenhonderd jaar geleden de mensen van Zuidvelde al naar de Norger kerk liepen…
Norg heeft een mooie middeleeuwse dorpskerk, twee korenmolens die nog steeds in bedrijf zijn, en een aantal prachtige brinken. Aan de rand van het dorp komt u langs boerderijtjes die vaak meer dan tweehonderd jaar oud zijn.
Zuidvelde en Westervelde zijn twee oude buurschappen die vanaf de middeleeuwen aan de overkant van de es van Norg tot ontwikkeling gekomen zijn. Twee dorpen met elk een lange geschiedenis. Onderweg ziet u hoe de families Lunsingh en Tonckens er tot op de dag van vandaag voor zorgen dat dorpsbeeld en landschap van Westervelde zich sterk onderscheiden van die van de andere dorpen in de omgeving.


Routegegevens

 • Lengte route: 17 kilometer; in twee delen te splitsen in een lus Norg-Zuidvelde (9,5 km) en een lus Westervelde (9,5 km) door via het fietspad van 2 naar 9 te lopen.
 • Startpunt: Café-Restaurant Norgerhout Asserstraat 55, 9331 JB Norg
 • Honden: Toegestaan, mits aangelijnd
 • Openbaar vervoer: Buslijn Assen-Roden, uitstappen halte Pompstraat in Norg (punt 4 in de route)

Digitale versie:


Routenieuws

k27-kna_westervelde_prikkeldraad
foto: Roelof Huisman

 

Pad langs het Norgerholt bij punt 1 verdwenen
Tussen punt 1 en punt 2 is het pad langs de zuidkant van het Norgerholt verdwenen. Hieronder vind je een alternatieve route.

 • Punt 1 bij de eerste bullet wordt:
  U neemt het eerste pad (tussen de varens door) linksaf en komt op de doorgaande weg uit . Steek hier over en ga verder op het fietspad rechtsaf.
 • Tekst tweede bullet wordt:
  Aan het eind van het bos verlaat u het fietspad en gaat linksaf de zandweg op.
 • De eerste zin van punt 2 (‘U steekt de weg over en vervolgt de zandweg’) kan vervallen.

k27_westervelde_aanpas1

 

Verbetering tekst bij punt 7|
De genoemde afstand moet ruim 100 meter zijn in plaats van 200 meter.
Het genoemde zandpad is inmiddels volledig door gras overwoekerd.

 

Aanpassing route in verband met nieuw pad bij punt 12
Doordat een pad een stukje omgelegd is, klopt het kaartbeeld niet helemaal meer.
Je kunt de routebeschrijving blijven gebruiken. Ter aanvulling en verduidelijking het volgende:
Waar het pad door een wal afgesloten is, neem je het nieuwe pad. Nog vóór punt 13 ben je terug op de route zoals op het kaartje weergegeven wordt.

Fout kopje op pag. 3 routeboekje
Op pagina 3 boven in het kader staat een fout kopje: Roderwolde, Foxwolde en omgeving moet uiteraard zijn Westervelde, Norg en omgeving. De overige gegevens in dit kader zijn correct.