K30-loon OmslagHet kleine Loon ligt tegenwoordig vrijwel aan de rand van een grote Asser nieuwbouwwijk. Een kanaal en een spoorlijn hebben er anderhalve eeuw geleden voor gezorgd dat Loon zichzelf kon blijven. De ligging op de rand van het beekdal van de Drentsche Aa zal het dorp hopelijk tot in lengte van dagen voor verdere aantasting behoeden.
De route brengt u over de Looneresch naar Taarlo en langs de madelanden van Taarlosche Diep en Loonerdiep. Onderweg zult u het Smalbroekerloopje ontdekken, een juweeltje verstopt tussen het Ballooërveld en het Loonerdiep met snelstromend, kristalhelder water. U vervolgt uw wandeling over de hoge Ballooëresch, door het prachtige natuurgebied Kampsheide en langs de eerste meanders van het Loonerdiep.
De route brengt u langs twee hunebedden, enkele tientallen grafheuvels en prachtige oude boerderijen die door hun eigenaren gekoesterd worden. In en rond Loon en Taarlo hebben al minstens vijfduizend jaar mensen geleefd van het land.


Routegegevens

 • Lengte route: 18 km; in twee delen te splitsen van 10,5 km en 8 km
 • Startpunt: Restaurant-Hotel De Herberg van Loon, Gasterenseweg 1, 9409 TJ Loon
 • Honden: Niet toegestaan op Kampsheide vanwege de schapen (alternatieve route mogelijk)
 • Openbaar vervoer: Buslijn Assen-Groningen (via Zuidlaren), uitstappen halte Loneresweg

Digitale versie:


Routenieuws

School Oudemolen bij punt 8
Bij punt 8 wordt verteld dat de kinderen van Taarlo in Oudemolen naar school gaan. Dit schooltje is in 2013 ook gesloten. De meeste kinderen gaan nu helemaal in Assen naar school.

Vlonder bij punt 11 verdwenen
In de tekst is sprake van een vlonder bij punt 11. Het vlonder heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een pad door het grasland.

Wijziging tussen de punt 16 en 19 vanwege herinrichting Deurzerdiep

 • Bij punt 16 is in verband met de herinrichting één van de bruggen verdwenen.
 • Ter verduidelijking bij punt 17:
  Bij het Poepenhemeltje moet u rechtdoor door het bos blijven lopen. Aan het einde van het bospad gaat u rechtsaf en vervolgt linksaf het voetpad.
 • In de eerste aanwijzing van punt 18 is sprake van een fietspad dat u moet oversteken. Het gaat hier om een geasfalteerd fietspad.
 • Verderop in punt 18 staat bij de vierde aanwijzing dat u bij het Dijkveldpad linksaf slaat. Lees nu:
  Aan het eind linksaf en vervolg dan de klinkerweg (Dijkveldpad).
 • In punt 19 gaat in de derde aanwijzing over een afrastering van prikkeldraad. Dit is inmiddels vervangen door gaas. Het genoemde klaphek ligt nog een eindje verder. Daar gaat u rechtsaf richting het volgende klaphek aan het eind van het grasveld.

Wijziging in alternatief in punt 19
Als bij de tweede aanwijzing in punt 19 het pad niet te zien is of dat het gras te hoog staat, vermelden we aan het eind van punt 19 een alternatief.
Het in de tweede zin genoemde hek is inmiddels vervangen door een steggel. Dus na deze overstap moet u linksaf naar de stuw lopen.