K33-zuidwolde-omslagDeze Knapzakroute biedt u een kans bij uitstek om kennis te maken met het voor velen nog onbekende Reestdal en de kleine buurtschappen ten zuiden van Zuidwolde.
Als door een wonder is de kleinschaligheid van het Reestdal bewaard gebleven en kon de Reest zijn kronkelend spoor door de groenlanden blijven trekken. Sinds mensenheugenis vormt de Reest een grens die de bewoners van beide oevers niet van elkaar gescheiden hield, maar juist met elkaar verbond. Zelfs na de dood, zoals u op het kerkhof van Oud-Avereest met eigen ogen zult zien.
Onderweg maakt u kennis met een aantal van de oude buurtschappen die in een lange rij op de stuwwal van Zuidwolde liggen. Vele eeuwen was het tussen de dorpen onderling een geven en nemen om elkaar als buren niet dwars te zitten maar juist van elkaars aanwezigheid te profiteren. Het was dezelfde overlevingsdrang die voor een onafgebroken reeks veranderingen in het landschap zorgde. Tegenwoordig groeien er bossen op plekken waar eens boeren hun rogge verbouwden. Elders neemt de natuur de aardappelakkers en weilanden weer in haar bezit. Dit is een Knapzakroute om te ontdekken dat niets blijft, dat alles blijft veranderen en desondanks onwaarschijnlijk mooi blijft.


Routegegevens

  • Lengte route: 18 km; in tweewën te splitsen door van 5 naar 15 te lopen (8,5 km) en van 13 naar 15 en dan van 15 naar 5 te lopen (10,5 km)
  • Startpunt: BuitenHerberg Ter Linde, Ommerweg 68, 7921 TE Zuidwolde
  • Honden: Toegestaan mits aangelijnd, uitgezonderd het heideterrein bij punt 12
  • Openbaar vervoer: Buslijn Hoogeveen-Ommen, uitstappen halte Ommerweg/Linderweg

Digitale versie:


Routenieuws

Nieuwe naam startpunt
Het startpunt in Linde heeft een nieuwe naam gekregen, het heet nu Hotel-Restaurant Ter Linde en heeft als telefoonnummer (0528) 820991.

Omleiding bij punt 3 door vervallen schouwpad
Doordat een schouwpad bij een stuk land getrokken is en het overige deel erg smal is geworden, hebben we een omleiding gemaakt. Het betreft punt 3 van de route.
Punt 3 vervalt en de nieuwe tekst wordt:
3   Aan het eind van de Hooiweg gaat u rechtsaf over de klinkerweg.
#   Op de driesprong gaat u linksaf (doodlopend geldt niet voor u)
  U gaat direct na het water rechtsaf langs de Reestvervangende leiding.

Alternatief pad op landgoed Nolderhoeve bij punt 4
Op landgoed Nolderhoeve heeft de eigenaar een kleine route-aanpassing voorgesteld om met name de broedende vogels op het terrein meer rust te gunnen.
Bij punt 4 luidt de derde aanwijzing:
Na het veld met het vennetje gaat u het bruggetje over. De aangepaste aanwijzing wordt als volgt: Aan het eind van dit pad gaat u rechtsaf.

Honden op de heide bij De Wildenbergh vanaf punt 12
Omdat het niet is toegestaan met honden over het heideterrein (punt 12) te lopen, hebben we het volgende alternatief gemaakt.
#   Bij punt 11 wordt gesproken over een half-verhard pad. Hier niet linksaf slaan maar doorlopen tot aan de klinkerweg.
#   Ga bij de weg linksaf en vervolgens bij de parkeerplaats van Het Drentse Landschap rechtsaf (punt 13).

Verduidelijking bij punt 12
Het genoemde eikenbosje is behoorlijk uitgedund, je kunt het nu beter hebben over ‘een groepje eikenbomen’.

Verduidelijking bij punt 15
Bij punt 15 spreken we over 300 meter. Dit blijkt niet helemaal te kloppen. Het is ongeveer 200 meter. U gaat vóór de bocht nog rechtsaf langs een hek waar ook een bank staat. Meteen hierna moet u linksaf.

Twee omleidingen in het bos vanaf punt 16
In het bosje voorbij Nolde heeft een boer prikkeldraad rond zijn perceel gespannen. Verderop in de Zuidwolder Esbosjes heeft Het Drentse Landschap een paadje over een heuvel afgesloten om de kwetsbare natuur daar te sparen.
We hebben de punten 16 tot het eind van de route aangepast en hieronder integraal afgedrukt (zie ook het aangepaste kaartje).
16   Steek de Ommerweg over en volg de asfaltweg, Nolderweg.
#   Na huisnummer 3 neemt u voorbij de lantaarnpaal vóór het bankje rechtsaf het paadje door het bos en verder langs de bosrand.
17   Het paadje gaat verderop het bos in.
#   Ga op de splitsing rechtsaf en na ongeveer 30 meter links.
#   Aan het eind van het pad gaat u linksaf.
18   Op de kruising van paden gaat u linksaf.

#   Deze onverharde weg wordt later verhard. Steek de Ommerweg over en ga rechtdoor.
19   Na ruim 100 meter gaat u rechtsaf het eerste paadje in.
#   Aan het eind van dit pad moet u linksaf en even later rechtsaf.
#   Nadat u een heuveltje bent overgekomen, houdt u voor de volgende heuvel rechts aan.
#   Aan het eind van het pad slaat u rechtsaf. U komt weer uit op de Ommerweg.
#   Op de Ommerweg aangekomen slaat u linksaf en u bent zo weer bij het startpunt.

 

K33 einde route