K36-zorgvlied-omslagDeze Knapzakroute brengt u door de uitgestrekte bossen en heidevelden van Zuidwest-Drenthe. Onderweg maakt u op allerlei plaatsen kennis met de negentiende-eeuwse geschiedenis van het gebied waarin de Maatschappij van Weldadigheid de hoofdrol vervulde.
Zo besloot de Maatschappij om in het dorp Zorgvlied een Landbouw-kundig Instituut op te richten. Hier zouden de kinderen van kolonisten, als ze goed konden leren, van de Maatschappij de kans krijgen om later opzichter te worden. In de praktijk kwam er echter niet al te veel van deze goede bedoelingen terecht. De geschiedenis van Zorgvlied ging een andere kant op, zoals u onderweg zult zien.

De meeste bossen waar de Knapzakroute u doorheen brengt, zijn een rechtstreeks gevolg van de keuze voor bosbouw die de Maatschappij van Weldadigheid halverwege de negentiende eeuw hier maakte. Hout bracht uiteindelijk meer op dan de aardappels van de kolonisten… De koloniehuisjes van Boschoord verkommerden.
De route laat u uitgebreid kennismaken met de schoonheid van het Doldersummerveld. Vanaf de uitkijktoren heeft u een ongeëvenaard uitzicht over een van de grootste en rijkste heidevelden van Drenthe.


Routegegevens

 • Lengte route: 18 km, lus Zorgvlied 9 km en lus Doldersum 10,5 km
 • Startpunt: Hotel-restaurant Villa-Nova, Dorpsstraat 38, 8437 PB Zorgvlied
  Restaurant Grenzeloos en Zo, Boylerstraat 12, 8386 XE Doldersum
 • Honden: Toegestaan, mits aangelijnd
 • Openbaar vervoer: Buslijn Oosterwolde-Heerenveen, uitstappen halte Zuivelfabriek in Elsloo, via Verwersweg naar het startpunt lopen.

Digitale versie:


Routenieuws

Startpunt Doldersum
Restaurant Jachtlust in Doldersum is sinds enige tijd van eigenaar en naam veranderd. Tegenwoordig heet het Grenzeloos en Zo. Het is tevens een B&B geworden.

Postcode Informatiecentrum Drents-Friese Wold
In het boekje staat op pagina 3 een foute postcode bij het Informatiecentrum Drents-Friese Wold. De juiste postcode is 7981 LE.

Honden op het Doldersummerveld
Tussen de punten 15 en 17 gaat de route over het inmiddels ingerasterde deel van het Doldersummerveld. Hier moet u met Bello vanaf de uitkijktoren niet rechtsaf, maar linksaf. Ga dan rechtsaf het fietspad (Elsloose Weg) op en loop naar punt 17. (Voor de opmerkzame kaartkijker: het fietspad valt precies in de vouw van de kaart!)

Verduidelijking bij punt 3
De laatste aanwijzing vervalt en wordt:
Het pad langs de bosrand blijft u volgen tot aan de eerste woning aan de rechterkant. Hier       gaat u linksaf het bos in.

Routewijziging bij punt 5
Door houtkap en een afgesloten pad hebben we een kleine wijziging. De eerste twee aanwijzingen vervallen. De nieuwe tekst wordt:
Op een voormalige viersprong gaat u rechtdoor langs een weiland.

Verduidelijking bij de punten 6 en 7

 • De laatste aanwijzing van punt 6 vervalt en wordt:
  Aan het eind van dit kronkelende paadje neemt u op de kruising het bredere pad rechtdoor.
 • De kruising in de eerste aanwijzing van punt 7 ligt na ongeveer 25 m vóór een hoog dennenbos.

Aanpassing route bij punt 11 vanwege waterstand
Omdat het genoemde pad en het gebied daarachter nu bijna altijd onder water staan, hebben we de route aan moeten passen. Alle aanwijzingen van punt 11 vervallen en worden vervangen door de volgende nieuwe tekst:
11   Direct na het huisje met huisnummer 1 neemt u het pad rechtsaf.
#   Waar het pad een beetje naar links buigt, gaat u op de viersprong rechtsaf.
#   Neem hierna het eerste pad linksaf. Blijf later het kronkelende pad volgen.

Verduidelijking route bij punt 15
Bij punt 15 is een stukje bos verdwenen. De tekst van de eerste twee aanwijzingen wordt:
15   Bij de uitkijktoren gaat u rechtsaf het veerooster over. Loop rechtdoor de heide op. (Negeer het paaltje met de paarse kop).
#  Vervolgens loopt u na 150 meter bij een paar bomen met de bocht mee naar links.

Verduidelijking bij punt 18

 • De eerste aanwijzing vervalt en wordt:
  Bij eikenboom en paaltje met paarse kop neemt u linksaf het pad richting bosrand.
  Bij de eerste boom rechts aanhouden en direct daarna linksaf.
 • De tweede aanwijzing blijft staan, maar lees hier voormalig bos!