K44-zwinderen-omslagDe oude boerderijen staan her en der in het dorp. Tussen de boerderijen liggen kleine weitjes met jongvee en paarden. Een rustig dorp. Zwinderen heeft alle tijd.Eeuwenlang was Zwinderen niet veel meer dan een handvol boerenerven aan de overkant van het Loodiep. Voorbij Zwinderen hield de wereld op, leek het. Er was geen doorkomen aan op het Zwindersche Veld.
In de Verlengde Hoogeveensche Vaart passeren de plezierjachtjes op hun route door Drenthe. Een stille vaart met statige rijen bomen, oude bruggen en mooie brugwachterswoningen.Anderhalve eeuw geleden werd de vaart gegraven.
Het turfkanaal schudde Zwinderen wakker uit een slaap van eeuwen. Volgeladen turfschepen brachten jaren achtereen hun vrachtjes vanuit Erica naar Hoogeveen.Op de Kleine Esch vlakbij het dorp zie je nog iets van het oude boerenlandschap. En lijkt niet elke weg langs een liniaal getrokken.Verderop ligt het voormalige Zwindersche Veld. Er staan grote boerderijen langs het Kanaal Zwinderen-Coevorden. Hier is een landschap aangelegd om aardappelen te verbouwen. Ook dat landschap hoort bij Drenthe..


Routegegevens

  • Lengte route: 15 km; te splitsen in twee delen van elk 7,5 kilometer: lus Zwindersche Veld en lus Zwindersche Esch.
  • Startpunt: De Zwinderschebrug midden in het dorp.
  • Honden: Toegestaan, mits aangelijnd
  • Openbaar vervoer: Buslijn Hoogeveen-Emmen, uitstappen halte Brug in Zwinderen.

Niet meer verkrijgbaar in boekvorm.
Routenieuws

Nieuw hek bij punt 4
Bij controle van de route bleek dat het bij punt 4 genoemde metalen hek inmiddels is vervangen door een exemplaar van hout.

Maaien schouwpaden bij punt 4 en 10
Sommige schouwpaden in de route, zoals bij de punten 4 en 10, worden maar één of twee keer per jaar gemaaid. Raadzaam is het om hier een lange broek aan te hebben!

Tekstwijziging ter verduidelijking

12   Tweede aanwijzing. Lees voor na Holtweg 9 nu naar Holtweg 9.

16   Derde aanwijzing. De viersprong is er niet meer. Lees nu:
Negeer het fietspad naar rechts en de weg naar links.