K46-zwiggelte-omslag-2U maakt vandaag kennis met een Drents esdorp dat nog veel van zijn oorspronkelijke karakter heeft weten te bewaren. Dat zult u merken zodra u de Hoofdstraat van Zwiggelte verlaten hebt. Tussen de oude boerderijen liggen grote erven met fruitbomen, ouderwetse moestuinen en kleine weitjes voor het jongvee. Veel oude boerderijen liggen met de achterkant naar de straat en kijken uit over de Westeresch en de Oosteresch.
Vanuit het dorp brengt de route u over het Oranjekanaal naar het voormalige Zwiggelterveld. Een zandverstuiving herinnert eraan hoe dit deel van het veld er vroeger moet hebben uitgezien.
In de Staatsbossen op het Zwiggelterveld komt u op een aantal plekken die alles met het Kamp Westerbork te maken hebben. Een paar honderd meter verderop heeft u vanaf de uitkijktoren een fraai uitzicht over het gebied de Holmers waar de Drentsche Aa ontspringt.
Terug bij het dorp loopt u een flink stuk langs de Westerborkerstroom. Hier en daar is langs de beek nog iets te zien van het oude beekdal, zoals de groenlandjes in de Winkelmaat.


Routegegevens

  • Lengte route: 19 km; op te splitsen ineen noordelijke lus (11 km) en een zuidelijke lus (9,5 km).
  • Startpunt: Restaurant De Klipper, Hoofdstraat 24, 9433 PC Zwiggelte.
  • Honden: Toegestaan, mits aangelijnd
  • Openbaar vervoer: Buslijn Beilen-Borger of Beilen-Emmen, uitstappen halte Westeinde in Westerbork, daarna 1800 m. naar punt 20

Digitale versie:


Routenieuws

Routenieuws

Omdat de route door vernatting in de bossen van het Zwiggelterveld aangepast is, is de route geen 19 kilometer meer, maar 21,5. De zuidelijke lus blijft 9,5 km, de noordelijke lus wordt dan 13,3 km.

Buslijn door Zwiggelte vervallen
Zwiggelte heeft geen lijnbus meer. De dichtstbijzijnde halte is Westeinde in Westerbork. Daarvandaan is het langs de Zwiggelterweg ongeveer 1800 meter naar punt 20 in de route.

Verdwenen hek bij punt 5
  In de derde aanwijzing is sprake van een houten hek. Dit hek lag tijdens de laatste routecontrole tussen de bomen naast het pad.

Routewijziging bij punt 9 i.v.m. dichtgegroeid pad.
9  
De gehele routetekst vervalt.
Ga hier rechtdoor over het lange pad tot aan het Verzetsmonument, punt 11.

10   Tekst vervalt.

Nieuw monument Kamp Westerbork bij punt 11
In de buurt van het in de tekst genoemde Verzetsmonument (punt 11 in de route) staat een nieuw monument in de vorm van een namenwand voor 52 mensen die hier door de Duitsers zijn geëxecuteerd. Het gaat om 46 verzetsmensen, vier Joodse kampgevangenen, die probeerden te ontsnappen, en twee zogeheten represaille-slachtoffers.
Het monument werd op 27 oktober 2018 onthuld door Heather DeBoer, kleindochter van verzetsman Lambertus Bruulsema. Ze was voor deze gelegenheid overgekomen uit Canada. Samen met Sietske Kemp, de kleindochter van Lammert Zwanenburg, een andere verzetsman, legde ze als eerste bloemen bij de nieuwe namenwand.

Foto: Herinneringscentrum/Sake Elzinga

Routewijziging tussen punten 11 tot en met 15 vanwege waterstand en een verdwenen bos. We hebben een kaartje met de vernieuwde route ter verduidelijking geplaatst. Vanaf punt 11 is er een omleiding die zwart ingetekend is.

De punten 11, 12, 13, 14 en15 vervallen en worden nu:
11   Na het grafmonument blijft u rechtdoor lopen.
•   Op kruispunt bij slagboom gaat u rechtsaf over het kampterrein richting monument.

12   Na het Nationaal monument loopt u rechtdoor over het onverharde pad.
•   Waar het pad een fietspad kruist gaat u bij de paddenstoel rechtsaf richting Westerbork.

13   In de bocht bij paddenstoel houdt u links aan.
•   Bij de uitkijktoren gaat u over het zandpad rechtsaf. Later wordt dit een asfaltweggetje.

14   Na de bocht, na ongeveer 600 meter, gaat u bij straatnaambordje “Ossefoort” rechtsaf.
•    Na de afsluitbalk dit pad langs het heideveld blijven volgen tot einde heideveld.
•    Ga hier linksaf.

15   In de bocht gaat u met het pad mee naar rechts.
   Einde pad linksaf.
  Na ongeveer 1300 meter gaat u bij het kanaal even linksaf.
  Na ongeveer 250 meter brengt de brug u naar de overkant van het Oranjekanaal.