K50-wezup-omslag-2Wezup is een klein Drents esdorp. Ontstaan vroeg in de middeleeuwen en alle eeuwen daarna klein gebleven. Aan drie zijden ligt Wezup min of meer opgesloten in het beekdal van de Aelderstroom. Een oud dorp met prachtige boerderijen en maar liefst twee dorpscafés die tot de oudste van Drenthe horen.
De route brengt u langs de Aelderstroom en laat u kennismaken met enkele plekjes die door een gelukkig toeval destijds niet opgeofferd zijn aan de eisen van een efficiënte agrarische bedrijfsvoering. Op allerlei plaatsen langs de beek probeert men die schade van toen weer te herstellen.
U loopt langs het intrigerende Oranjekanaal dat halverwege de negentiende eeuw gouden tijden op het Ellertsveld zou brengen, maar die belofte nooit helemaal heeft kunnen waarmaken. In Wezuperbrug ziet u de geschiedenis van het Oranjekanaal versteend in een monument voor een ‘verloren brug’.
Onderweg hoort u de stilte van de Staatsbossen aan weerszijden van het kanaal om aan het eind van de route nog even stil te staan bij de tragische geschiedenis van Doove Wander die het dorp zijn grenzen wees….


Routegegevens

  • Lengte route: 17,5 km
  • Startpunt: Hotel-Café Hegen Wezuperstraat 15,7852 TG Wezup
  • Honden: Toegestaan, mits aangelijnd
  • Openbaar vervoer: Buslijn Assen-Emmen, uitstappen halte Centrum

Niet meer verkrijgbaar in boekvorm.
Routenieuws

Schouwpad bij punt 3
Het kan zijn dat het schouwpad bij punt 3 door een boer met draad is afgesloten. Het waterschap zal de boer vragen om de afscheiding iets verder naar zijn land te verplaatsen.

Afgesloten pad tussen punten 4 en 6
In verband met het afsluiten van een pad tussen de akkers door hebben we een omleiding moeten maken. De nummers 4, 5 en 6 vervallen en worden als volgt:
4   Ga bij de picknick bank linksaf en direct rechtsaf langs de bank.
Aan het eind op de verharde weg rechtdoor.

5   Vervalt.
6   Ga op de kruising rechtsaf.

Verduidelijking bij punt 6
Bij controle van de route bleek dat de tweede aanwijzing van punt 6 (‘pad volgen langs omheining’) kan komen te vervallen.

Verdwenen straatnaambord bij punt 11
Het bordje Oosterholten is niet meer aanwezig.

Verduidelijking bij punt 14
Het paadje genoemd in de derde aanwijzing is door takken en stammetjes moeilijk te zien.

Afsluitbalk bij punt 15
De in dit punt genoemde afsluitbalk is niet meer aanwezig.

Verdwenen paaltjes bij punt 16
De genoemde paaltjes met witte kop zijn niet meer aanwezig. U volgt het zandpad tot aan de   verharde weg.

Café bij punt 20 gesloten
Bij punt 20 wordt in de tekst genoemd dat u Café Perkaan passeert. Dit café is echter gesloten en is thans in gebruik als woonhuis. Voor een hapje en een drankje kunt u aan het eind van de route terecht bij Hegen.