K62-nieuw-roden-omslag-2Vandaag maakt u kennis met het afwisselende landschap tussen het Drentse dorp Roden en het dorp Leek in de provincie Groningen. Nieuw-Roden, waar de route start, heeft tegenwoordig veel weg van een keurig buitenwijkje van Roden. Het is moeilijk voor te stellen hoe Nieuw-Roden aan het eind van de negentiende eeuw ontstond als een verzameling plaggenhutten in de eenzaamheid van het Roderveld. Slechts hier en daar gunt de geschiedenis u nog een kijkje op het landschap van weleer.
Deze Knapzakroute brengt u naar het noorden richting het piepkleine dorp Leutingewolde en het weidse landschap van de polders langs de oevers van het Leekstermeer. De brug over het Leekster Hoofddiep brengt u de provincie Groningen binnen. U ziet de borg die eeuwenlang de deftige thuisbasis was van de machtige Heren van Nienoord.
Terug in Drenthe komt u door het grensdorp Nietap. Ontstaan rond een ‘Nieuwe tapperij’ waar reizigers op Drentse bodem nog even een consumptie namen vóór ze de grens over gingen en Leek binnenkwamen. In het gebied tussen Nietap en Nieuw-Roden komt u door het bos met de intrigerende naam Natuurschoon en over het middeleeuwse landgoed Terheijl, een wereld vol verhalen van vroeger.


Routegegevens

  • Lengte route: 19 km; op te splitsen in een lus Nieuw-Roden (9 km) en een lus Nietap (10 km).
  • Startpunt: Hervormde kerk, Terheijlsterweg 1, 9311 PZ Nieuw Roden
    Café De Waag, J.P. Santeeweg 15, 9312 PB Nietap
  • Honden: Toegestaan, mits aangelijnd (speciale aandacht bij punt 16).
  • Openbaar vervoer: Buslijn Groningen – Nieuw-Roden, uitstappen halte Centrum

Digitale versie:


Routenieuws

Routewijziging bij punt 1 na afsluiten wijk
Van een wandelaar kregen we een mailtje dat één van de wijken die genoemd wordt bij punt 1 niet meer te lopen is. Een echt alternatief in de buurt is er niet, dus hebben we jammer genoeg de wijken van punt 1 uit de route moeten halen.
De tekst van de punt 1 en 2 vervallen dan ook in hun geheel en worden:
1   Vanaf de kerk gaat u rechtsaf, Terheijlsterweg.
   Na het plaatsnaambord Nieuw Roden rechtdoor blijven gaan.   
2   De straatnaam verandert ter hoogte van het plaatsnaambord Terheijl in Scheperij.
   Na zo’n 300 meter neemt u bij een (gele) brievenbus met huisnummer 4 erop de halfverharde oprit rechtsaf. (Hier tegenover staat rechts van de boerderij een groene rioolkast.)

K62 punt 1 wijken


Verduidelijking bij punt 6
Op het punt waar u bij punt 6 linksaf gaat, loopt u langs het ijzeren hek. Het pad dat u daarna kruist, gebruikt de boer om zijn koeien te verweiden. Het kan dus zijn dat uw doorgang even afgesloten is met prikkeldraad. Met het rubberen handvat kunt u het openen. Denk er uiteraard aan het ook weer te sluiten!

Verbetering tekst bij punt 13
In de derde aanwijzing is sprake van de tweede bocht. Dit moet zijn de derde bocht.