Drie Knapzakroutes om het voorjaar te genieten

geplaatst in: Nieuws | 0
donde_sloot
Bloemen aan de slootkant in Donderen (foto Roelof Huisman)

 

Knapzakroute 30    Loon-Taarlo
Hoewel er in Loon nog maar een paar boeren wonen, ademt het nog echt de sfeer van een oud Drents boerendorp uit. Bronzen schapen houden de wacht bij het kruispunt op de Loner brink.
Tijdens de hele route geniet je van de voorjaarsbloemen. Heel veel geel onderweg. Je komt langs het Taarlose veentje. Een paar jaar geleden is het helemaal uitgebaggerd omdat er veel lood op de bodem lag door het schieten op eenden. De eenden zijn verdwenen, maar er zijn ooievaars voor in de plaats gekomen. Elk jaar meldt zich een paartje op het hoge nest middenin Taarlo. Daarna volgt de Knapzakroute grotendeels het beekdal van de Drentsche Aa dat nu in het voorjaar op zijn mooist is.

Knapzakroute 31    Donderen
Een route met ‘vreemde’ namen onderweg, zoals De Eekhoorns, het Paasveen, het Langwandveen, de Zuursche Landen, het Donderboerveld en het Roozand. De weitjes langs het Eelderdiep staan weken achter elkaar in bloei. Op het Noordsche Veld vind je altijd wel een plekje in de zon om even lekker uit te rusten en te genieten van het voorjaar op het grote heideveld.

Knapzakroute 45    Roswinkel
Je kunt het je haast niet voorstellen, maar hier in Roswinkel hebben al minstens 700 jaar boeren gewoond en gewerkt. Langs rand van de akkers en weilanden en langs de slootkant bloeien in deze tijd van het jaar de mooiste bloemen. De route brengt je langs de Runde, een oude veenbeek die bij Zwartemeer ontspringt en uiteindelijk in de Dollard uitkomt. Ter hoogte van Roswinkel is de Runde een brede beek met helder water waarin je in het voorjaar kunt komen genieten van een rijk waterleven.