K37-veenhuizen-omslagHet is moeilijk een dorp te vinden dat beter z’n best doet om op de voorbijgangers in te praten dan Veenhuizen. Alle huizen en gebouwen lijken vast van plan om je als wandelaar iets mee te geven voor onderweg. Het huis van de schoolmeester attendeert op ‘Leering door Voorbeeld’. ‘Helpt Elkander’ roept een ander je toe. ‘Werken is Zegen’, ‘Eén van Zin’. Veenhuizen is volgeschreven met goede bedoelingen.
‘Verboden Toegang Artikel 461 Wetboek van Strafrecht’ garandeerde meer dan een eeuw lang dat het dorp Veenhuizen zichzelf kon blijven. Nu vrijwel al die bordjes verdwenen zijn, is Veenhuizen een dorp waar iedereen van harte welkom is om met eigen ogen te zien hoe die ‘verboden’ negentiende-eeuwse wereld er destijds uitzag…
Tijdens deze Knapzakroute leert u niet alleen Veenhuizen, maar ook de omgeving van het dorp kennen. Het voormalige Kolonieveld langs het Fochteloërveen bijvoorbeeld en de bossen ten zuiden van de Kolonievaart die pas sinds kort voor het publiek zijn opgesteld. Er zijn weinig gebieden in Nederland waar de mens zo nadrukkelijk en consequent zijn stempel op gedrukt heeft als het ‘kolonielandschap’ van Veenhuizen.