K46-zwiggelte-omslag-2U maakt vandaag kennis met een Drents esdorp dat nog veel van zijn oorspronkelijke karakter heeft weten te bewaren. Dat zult u merken zodra u de Hoofdstraat van Zwiggelte verlaten hebt. Tussen de oude boerderijen liggen grote erven met fruitbomen, ouderwetse moestuinen en kleine weitjes voor het jongvee. Veel oude boerderijen liggen met de achterkant naar de straat en kijken uit over de Westeresch en de Oosteresch.
Vanuit het dorp brengt de route u over het Oranjekanaal naar het voormalige Zwiggelterveld. Een zandverstuiving herinnert eraan hoe dit deel van het veld er vroeger moet hebben uitgezien.
In de Staatsbossen op het Zwiggelterveld komt u op een aantal plekken die alles met het Kamp Westerbork te maken hebben. Een paar honderd meter verderop heeft u vanaf de uitkijktoren een fraai uitzicht over het gebied de Holmers waar de Drentsche Aa ontspringt.
Terug bij het dorp loopt u een flink stuk langs de Westerborkerstroom. Hier en daar is langs de beek nog iets te zien van het oude beekdal, zoals de groenlandjes in de Winkelmaat.