K53-eext-omslag-2Deze Knapzakroute laat u kennismaken met het dorp Eext en omgeving. Onderweg komt u langs maar liefst drie hunebedden.
De wandeling volgt de grens van de Grootesch van het dorp en het voormalige Eexterveld en laat u uitgebreid kennismaken met wat vroeger in het dorp het Evertsbos heette. Het bos noemde men naar de familie Everts,Groninger houthandelaren die ruim 200 hectare heideveld tussen Eext en Anloo lieten bebossen.
Uiteraard brengt de Knapzakroute u naar het Pinetum Terborgh, een fraai wandelpark met honderden verschillende coniferen in alle kleuren, vormen en maten.
Het gedeelte van het Anlooƫrdiepje dat de Knapzakroute volgt, lijkt nauwelijks aangetast door de tijd: een smal beekdal met een kronkelende beek, weitjes en houtwallen.Vervolgens komt u het dorp Anloo binnen. U staat meteen tegenover het oudste gebouw van Drenthe. Het tufstenen schip van de Sint-Magnuskerk werd rond het jaar 1100 gebouwd.Via de Zuidesch van het dorp en over het Landgoed Terborgh brengt de route u deels via de oude kerkweg terug naar Eext.