K54-barger-oosterveen-omslag-2
U maakt vandaag een ontdekkingstocht door het veenland van Zuidoost-Drenthe. Een enorm hoogveengebied waar mensen anderhalve eeuw geleden voor het eerst de schep in gezet hebben.
Ze deden het in het stellige voornemen alle turfland te gelde te maken.Toen ze daar begin jaren negentig van de vorige eeuw definitief mee ophielden, was er nog één stuk ongerepte natuur overgebleven: het Bargerveen. Tegenwoordig wordt het tot de kostbaarste natuurmonumenten van Noordwest-Europa gerekend.De Knapzakroute laat u kennismaken met het dorp Barger-Oosterveen en zijn omgeving. Het sluisje in de Schutwijk herinnert aan de oude turfvaart. Langs het Amsterdamsche Veld loopt u over de spoordijk waarlangs treintjes hun lading turf naar de turfstrooiselfabriek brachten.
Een bospad voert naar het ‘Huussie van Uneken’ aan de rand van het Meerstalblok. Nauwelijks een halve eeuw geleden woonden hier mensen onder omstandigheden die nu in Nederland onvoorstelbaar zijn.En dan plotseling lijkt de invloed van de mens voorbij… Na de rechte wegen, wijken en sloten en de eindeloze akkers begint het zompige veenland. De kleuren geel en bruin overheersen het landschap zover het oog reikt. Overal schittert water in de zon. Hier en daar een boom die er verloren lijkt. In het Bargerveen ziet u beelden en ruikt u geuren om nooit te vergeten.