K63-oosterhesselen-omslag-2Het inrijden van het dorp was toch zoo mooi. Enorme mosdaken van huizen, stallen, schaapskooien, schuren. Hier zijn de woningen heel breed tusschen eikenboomen van een superbe brons. Toonen in het mos van goudgroen, in den grond van roodachtigen of blauwachtigen of geelachtigen donkere lilagrijzen. Toonen van onuitsprekelijke reinheid in het groen van korenveldjes. Toonen van zwart in de natte stammen, afstekende bij gouden regens van warrelende, wemelende herfstbladeren.

Zo’n schilderachtige beschrijving móét van een schilder zijn. In dit geval niet van de eerste de beste. Vincent van Gogh beschreef op deze manier een novemberochtend in het dorp Zweeloo. Het was het jaar 1883. Hij schreef deze regels in een brief aan zijn broer Theo.
Vandaag maakt u kennis met het kleinschalige esdorpenlandschap van het Zuidenveld. Zandpaden brengen u over de essen van Oosterhesselen, Aalden, Zweeloo en Benneveld. Vier oeroude Drentse dorpen met monumentale boerderijen. Oosterhesselen en Zweeloo hebben middeleeuwse kerken. Van Gogh ging even aan de kant van de weg zitten om het kerkje van Zweeloo te tekenen.

Kronkelweggetjes brengen u door het beekdal van Aelderstroom en Westerstroom. Zandwegen voeren langs de groenlandjes. U volgt smalle paadjes over de heide. Mooie lanen brengen u door de bossen van De Klencke, een adellijk huis waar de tijd minstens 250 jaar stil lijkt te hebben gestaan. Afwisselender dan hier bij Ooster-hesselen en Zweeloo kán het Drentse landschap niet zijn.