(foto: Hans Dekker)

 

Bij de meeste Knapzakroutes mag je de hond gewoon meenemen als je hem tenminste aan de lijn houdt. Er zijn echter ook Knapzakroutes waar je op een deel van de route niet met de hond mag komen. Het gaat hier vooral om natuurgebieden die begraasd worden met schapen.

Onderstaande lijst met alternatieven voor het wandelen met de hond proberen we zo actueel mogelijk te houden!

Knapzakroute Anderen
In verband met begrazing door schapen en koeien is het Eexterveld niet toegankelijk voor honden. Direct na punt 1 neem je het eerste pad rechtsaf. Op het eind op de verharde weg ga je rechtsaf en vanaf daar ben je bij de laatste aanwijzing van punt 3 weer op de route.

Knapzakroute Annerveenschekanaal – Spijkerboor
In tegenstelling tot wat in het boekje staat, zijn honden in het gebied Annermoeras niet toegestaan!
Met de hond ga je bij punt 8 rechtsaf en neem dan de eerste weg linksaf, Veenweg. Op de driesprong linksaf, Broekdijk. Na 75 m is aan de linkerkant een greppel. Vanaf hier ben je weer op de route. Ga verder met de laatste aanwijzing van punt 11.

Knapzakroute Balloo – Rolde
Kampsheide is niet toegankelijk. De vijfde aanwijzing van punt 17 (op driesprong daarna moet je bij de paddenstoel linksaf) wordt dan: op driesprong rechtdoor. Op volgende kruising loop je rechtdoor naar punt 1.

Knapzakroute Deurze
Kampsheide is niet toegankelijk. Blijf daarom bij de één na laatste aanwijzing van punt 9 rechtdoor lopen. Op het fietspad zit je weer op de route richting nummer 12. De route is hierdoor ongeveer een kilometer korter.

Knapzakroute Donderen
Het Noordsche Veld is niet toegankelijk voor honden. Ga daarom bij het laatste punt van 12 hier niet linksaf, maar rechtdoor het bos in. Op driesprong rechtsaf en op de volgende viersprong linksaf. Bij het open veld staan picknickbanken. Blijf hier rechtdoor lopen richting Donderen en ga dan verder met het laatste punt van 13.

Knapzakroute Ees
Het Schapenpark is verboden voor honden. We hebben een eenvoudige omleiding. Vlak vóór het einde van het fietspad dat bij punt 11 genoemd wordt, ga je linksaf over een iets kronkelend bospaadje. Aan het eind ga je rechtsaf, steek het fietspad en verharde weg over en ga verder op de keienweg. Bij een oversteek van wandelpad ga je linksaf en dan ben je weer op de route bij punt 13. Dus hier linksaf in plaats van het genoemde rechtdoor.

Knapzakroute Elp
Het Elper Westerveld is verboden voor honden. Dit betekent dat je bij punt 5 rechtdoor kunt lopen en aan het eind rechtsaf gaat, Westerbroeken. Je bent dan bij punt 6. Attentie: Kijk ook bij het Routenieuws in verband met een omleiding.

Knapzakroute Eexterveen – Eexterveenschekanaal
Vanaf punt 4 tot en met 8 is de Elzemaat in verband met het loslopende vee verboden voor honden. Met de hond loop je bij punt 4 verder langs de weg. In de bocht bij het uitkijkpunt gaat je met de bocht mee naar links en aan het eind in Eexterveen rechtsaf. Op het kruispunt na het viaduct blijf je rechtdoor lopen tot de eerste weg links. Hier ga je linksaf. Je bent nu bij punt 9.

Knapzakroute Gasselternijveen – Gasselte
Omdat er schapen op het Drouwenerzand lopen, mogen daar geen honden komen. Bij punt 6 ga je vóór het wildrooster rechtsaf en bij het tweede pad (bij het informatiebord van Het Drentse Landschap) linksaf. Aan het eind van dit pad ga je rechtsaf en dan op de viersprong weer rechtsaf. Je kunt dan verder gaan met de aanwijzing rechtsboven op pag. 23 (‘Aan het eind van het pad liggen twee veldkeien’.)

Knapzakroute Gasteren
In natuurgebied De Heest worden honden geweerd in verband met de begrazing. Dit is het pad van nummer 14 tot 16. Een goed en leuk alternatief is om bij de tweede aanwijzing van 11 in de bocht naar rechts niet linksaf te gaan, maar deze zandweg te blijven volgen. Bij een viersprong rechtdoor blijven gaan. Aan het eind van het open veld aan je rechterhand ga je in de bocht rechtdoor. Dit is het smalle bospad dat bij punt 16 genoemd wordt
Verderop tijdens de route zijn de Gasterse Duinen verboden gebied voor honden. Dit betekent dat je bij punt 23 rechtdoor kunt lopen en bij 28 verder gaat.

Knapzakroute Gees
Een deel van de route gaat door een moeilijk (maar wel mooi) te belopen weiland met een boomsingel. Hier lopen grote grazers, maar is hier niet verboden voor aangelijnde honden. Als je er niet langs wilt, ga dan bij 14 rechtdoor. Op de verharde weg linksaf en daarna het eerste half verharde pad linksaf. In de tweede bocht ben je weer op de route, nét voor punt 15.

Knapzakroute Gieterveen
Op de nieuwe Hunzekades zijn honden niet toegestaan. Ga na punt 2 niet het fietspad op, maar blijf rechtdoor lopen over de Heerenweg-Zuid. Op de kruising rechtsaf over de Bonnerklap naar punt 4.

Knapzakroute ’t Haantje – Noord-Sleen
Het heideveld bij de Galgenberg is niet verboden voor honden, maar wel moeilijk toegankelijk. In het routeboekje staat duidelijk beschreven hoe je hier het beste met de hond de route kunt vervolgen.

Knapzakroute Hijken
Het Hijkerveld en een klein stukje ervoor is verboden voor honden omdat er schapen grazen. Ga bij punt 9 rechtdoor en je komt bij punt 11 uit. Hierna bij de schaapskooi linksaf en je komt weer bij punt 17 op de route.
De Kinderknapzakroute Hijkerveld kun je helaas niet met een hond lopen, omdat de hele route door het schapenterrein gaat.

Knapzakroute Hooghalen
Het noordelijke deel van de route gaat over het Groote Zand waar schapen lopen en dat verboden terrein is voor honden. Er is daar geen omleiding mogelijk. Om toch met de hond een groot deel van deze route te lopen ga je vanaf punt 1 niet linksaf maar rechtsaf over de Hoofdstraat. Op de eerste kruising ga je linksaf, Hof van Halenweg. Je steekt de straat en spoorlijn over en loop rechtdoor langs de bungalows van het Groote Zand. Ga aan het eind van het pad rechtdoor, steek het fietspad over en ga verder rechtdoor. Op een gegeven moment komt van links een breed pad. Hier ga je verder met punt 9.

Knapzakroute Linde – Zuidwolde
Honden zijn op de heide bij De Wildenbergh niet toegestaan. Bij punt 11 wordt gesproken over een halfverhard pad. Dit volg je tot het eind van het bos. Hier niet linksaf slaan maar doorlopen tot aan de klinkerweg. Ga bij de weg linksaf en vervolgens bij de parkeerplaats van Het Drentse Landschap rechtsaf, punt 13.

Knapzakroute Loon – Taarlo
Kampsheide is niet toegankelijk voor honden. Loop daarom bij punt 14 rechtdoor en pak de route bij punt 16 weer op.

Knapzakroute Odoornerveen
Het Schapenpark is verboden terrein voor honden. De omleiding gaat langs de afrastering. Je gaat bij punt 5 niet rechtsaf, maar linksaf. Daarna neem je de eerste weg rechtsaf. Aan het eind van de verharde weg neem je het tweede pad linksaf langs de afrastering. Op de volgende viersprong ga je rechtsaf en aan het eind ga je rechtdoor over het brede zandpad. Op het kruispunt ga je rechtsaf over een keienweg. Bij oversteek van een wandelpad ga je linksaf en ben je weer op de route bij de vierde aanwijzing van punt 8. (Let op: het pad komt al snel op een asfaltfietspad uit!)
Na Poolshoogte komt nog een stuk dat verboden voor honden is. Hier ga je bij punt 12 linksaf en neem je op de volgende kruising het tweede pad rechtsaf. Bijna aan het eind van dit pad ben je bij punt 13 van de route.

Knapzakroute Orvelte
Het Orvelterzand is verboden voor honden. Om dit gebied te omzeilen ga je bij punt 4 niet na de brug linksaf, maar rechtsaf. Hierna neem je de eerste weg linksaf. Waar het bos aan de rechterkant begint, ga je linksaf en vóór het hek rechtsaf. Vanaf hier doorlopen naar punt 8.

Knapzakroute Zeijen – Peest
Het is verboden om met honden over het begrazingsgebied van het Noordsche Veld te lopen. Je kunt er wél met de hond langs lopen. Ga rechtdoor in plaats van rechtsaf bij punt 5 tweede zin (hier staat dat je vóór het bosje aan je rechterhand rechtsaf gaat). Je komt uit op een schelpenfietspad waar je linksaf gaat (dit is na de tweede aanwijzing van punt 7).

Knapzakroute Zorgvlied – Doldersum
Tussen de punten 15 en 17 gaat de route over een ingerasterd deel van het Doldersummerveld. Hier moet je met de hond vanaf de uitkijktoren niet rechtsaf, maar linksaf. Ga dan rechtsaf het fietspad (Elsloose Weg) op en loop naar punt 17. (Voor de opmerkzame kaartlezer: het fietspad valt precies in de vouw van de kaart!)